Elektrische fietsen zijn de laatste jaren enorm populair geworden en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Ze bieden de perfecte combinatie van gemak, efficiëntie en milieuvriendelijkheid, waardoor het een ideale manier van transport is voor woon-werkverkeer en vrijetijdsactiviteiten. Maar met zoveel verschillende modellen en merken om uit te kiezen, kan het vergelijken van elektrische fietsen overweldigend zijn. In deze blogpost bespreken we waar u op moet letten bij het vergelijken van elektrische fietsen.

 

1. Het type motor

Het type motor is een van de belangrijkste factoren bij het vergelijken van elektrische fietsen. Er zijn drie soorten motoren: voorwiel-, achterwiel- en middenmotoren. Voorwielmotoren zijn de goedkoopste, maar ze bieden niet de beste prestaties en kunnen de balans van de fiets verstoren. Achterwielmotoren zijn duurder en bieden betere prestaties dan voorwielmotoren, maar ze zijn niet zo efficiënt als middenmotoren. Middenmotoren zijn de duurste, maar ze bieden de beste prestaties en efficiëntie. Ze zorgen voor een betere balans en een natuurlijke rijervaring omdat het gewicht van de motor in het midden van de fiets is geplaatst.

 

Elektrische fiets bosch

 

2. Actieradius

Een ander belangrijk aspect bij het vergelijken van elektrische fietsen is de actieradius, wat de afstand is die u kunt afleggen op één batterijlading. De actieradius is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van de fietser, het terrein en het gebruik van de ondersteuning. Hoe hoger de actieradius, hoe verder u kunt fietsen zonder de batterij opnieuw op te laden. Als u van plan bent lange afstanden te fietsen, is het belangrijk om een elektrische fiets met een grote actieradius te kiezen.

 

3. Batterij

De batterij van een elektrische fiets is ook een belangrijke factor bij het vergelijken van modellen. Het is belangrijk om te kijken naar de capaciteit en het type batterij. De capaciteit van de batterij wordt gemeten in Watt-uur (Wh) en hoe hoger het aantal Watt-uur, hoe groter de actieradius. De meeste elektrische fietsen hebben lithium-ionbatterijen, die licht van gewicht zijn en een lange levensduur hebben. Bij het vergelijken van modellen is het belangrijk om te kijken naar de levensduur van de batterij en hoe lang het duurt om deze op te laden.

 

 

4. Gewicht en maat

Bij het vergelijken van elektrische fietsen is het ook belangrijk om te kijken naar het gewicht en de maat van de fiets. Elektrische fietsen zijn over het algemeen zwaarder dan gewone fietsen vanwege de extra componenten, zoals de motor en de batterij. Het gewicht kan variëren van ongeveer 20 kg tot meer dan 30 kg, afhankelijk van het model. Het is belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de fiets bij het vergelijken van modellen, vooral als u van plan bent de fiets mee te nemen in de auto of de fietsenstalling. Het is ook belangrijk om te kijken naar de maat van de fiets om ervoor te zorgen dat deze past bij uw lengte en lichaamsbouw. Sommige fabrikanten bieden verschillende maten aan, zodat u de juiste maat kunt kiezen voor uw lichaamstype.

 

5. Remsysteem

Het remsysteem van de elektrische fiets is ook een belangrijke factor bij het vergelijken van modellen. Elektrische fietsen hebben meestal hydraulische of mechanische schijfremmen, die betere prestaties bieden dan velgremmen. Hydraulische schijfremmen zijn duurder, maar bieden betere remprestaties en vereisen minder onderhoud dan mechanische schijfremmen. Het is belangrijk om te kijken naar het type remsysteem en de kwaliteit ervan bij het vergelijken van modellen.

 

6. Extra functies

Sommige elektrische fietsen hebben extra functies die het rijden gemakkelijker en veiliger maken. Zo hebben sommige fietsen bijvoorbeeld een ‘automatische versnellingsbak’, waardoor het schakelen tussen versnellingen gemakkelijker en soepeler verloopt. Andere functies zijn onder meer verlichting, een fietscomputer, een bagagedrager en een verende voorvork. Het is belangrijk om te kijken naar welke extra functies beschikbaar zijn en welke u belangrijk vindt bij het vergelijken van modellen.

 

Elektrische fiets vergelijken

 

7. Prijs

Ten slotte is de prijs een belangrijke factor bij het vergelijken van elektrische fietsen. De prijs kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van het merk, het model en de functies van de fiets. Het is belangrijk om uw budget in gedachten te houden bij het vergelijken van modellen, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat een hogere prijs meestal betere prestaties en kwaliteit betekent.

Onze calculator kan u ook helpen om een inschatting te maken van de leaseprijs voor de fiets die u in gedachte heeft.  Wil je meer weten over leasing download dan hier onze e-book.

 

Conclusie

Bij het vergelijken van elektrische fietsen is het belangrijk om te kijken naar de verschillende factoren die de prestaties en kwaliteit van de fiets bepalen. Het type motor, de actieradius, de batterij, het gewicht en de maat, het remsysteem, de extra functies en de prijs zijn allemaal belangrijke overwegingen. Door deze factoren te vergelijken en te overwegen, kunt u de beste elektrische fiets vinden die past bij uw behoeften en budget.