Hoera! Na een aantal donkere en regenachtige maanden is het eindelijk tijd om jouw favoriete tweewieler uit de schuur te halen. Antwerpen -en bij uitbreiding heel Vlaanderen-  heeft ontelbaar veel mooie fietsroutes die het ontdekken waard zijn. We gingen op verkenning in de provincie Antwerpen en zetten 4 niet te missen fietsroutes voor jou op een rijtje.

 

1. In de achtertuin van een wereldhaven – Antwerpen Linkeroever

 

Antwerpen Linkeroever

Copyright: Marloes De Hooge

Wie Antwerpen zegt, zegt haven. Antwerpen is immers dé havenstad bij uitstek met een van de grootste havens in Europa. De fietsroute “De achtertuin van een wereldhaven” neemt je dan ook mee naar -zoals de naam het zelf zegt- de achtertuin van de haven. Indien je kiest voor deze route langs Linkeroever, heb je alvast één partner in crime: De Schelde. Die is gedurende de hele tocht niet uit jouw buurt weg te slaan.

De achtertuin van een wereldhaven start met de banden in het zand (niet letterlijk natuurlijk) aan het strand van Sint-Anneke, met een panoramisch uitzicht op ’t Stad en de haven. Bij helder weer kan je het geluk hebben om een glimp op te vangen van een van de Antwerpse blikvangers: het futuristische Havenhuis. Eenmaal gestart loopt de weg langs de Scheldebocht om te eindigen met een passage langs het Vlietbos en het Sint-Annabos.

Kortom, ben je op zoek naar een iets kortere fietstocht vol afwisseling, prachtige vergezichten en heerlijke natuur? Dan is De achtertuin van een wereldhaven jouw cup of tea!

Praktisch:

  • Afstand: 15 km
  • Bewegwijzerd met fietsknooppunten
  • Vlak reliëf

 

2. Prinsenroute - Kempen

De provincie Antwerpen heeft veel meer troeven dan enkel ‘t stad. Een van die troeven is zondermeer de Kempen. Deze zandstreek in het noordoosten van België telt prachtige natuurgebieden als de Kalmthoutse heide en het Turnhouts Vennengebied.  Midden in de Kempen situeren zich Retie, Kasterlee, Geel en Oud-Turnhout. Het is dan ook langs deze plaatsen dat de ‘klassieker’ onder de fietsroutes, de Prinsenroute zich kronkelt. De Prinsenroute leent zijn naam aan de Belgische Koninklijke familie, die medio negentiende eeuw 4500 ha grond verwierf in de Kempen.

De Prinsenroute zwerft langs prachtige vijvers, stemmige wandelpaden en indrukwekkende bomen die het vorstelijke verleden verraadden. Ideaal dus voor sportievelingen die op zoek zijn naar een fietstocht met een gouden/adellijk randje vol fraaie stukjes groen en opmerkelijk erfgoed.

Praktisch:

  • Afstand: 46 km
  • Bewegwijzerd met fietsknooppunten
  • Vlak reliëf

Tip: Fietsplezier met de kids? Daarvoor heeft men de kortere Prinsjesroute van 26 km uitgestippeld! Deze route zit vol spel, avontuur en leuke haltes op maat van jouw oogappels.

 

3. Aardbeienroute – Hoogstraten

“Aardbeien van de koude grond zijn zo lekker en gezond”. Het is een tegelwijsheid als een ander. Flauw of niet, het staat als een paal boven water dat de aardbei een gezond en puur Belgisch product is. Nergens staat de aardbei immers zo hoog aangeschreven als in Hoogstraten, het aardbeienmekka bij uitstek.

“En waarom niet het beste van beide werelden combineren, de fiets en de aardbei” Dacht men? Enter de aardbeienroute! Deze fietsroute vol fauna en flora loopt langs talloze velden en serres met de mooiste en lekkerste aardbeien van het land. Onderweg fiets je door de weidse landschappen van de Markvallei. Dit leuke en gezellige gebied vormt de natuurlijke grens tussen België en Nederland.

Nog het vernoemen waard zijn de aardige dorpjes onderweg zoals Meersel-Dreef, waar de Lourdesgrot en het Mariapark uitnodigen tot afstappen. Eindigen doet deze fietsroute in het historisch centrum van Hoogstraten, waar men kan genieten van het gerestaureerde 14e -eeuwse Begijnhof, opgenomen op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.

Praktisch:

  • Afstand: 40 km
  • Bewegwijzerd met zeskantige bordjes
  • Vlak reliëf

 

4. Mountainbikeroute Herentals – Kasterlee

 

Mountainbikeroute Herentals

Eindigen doen we met een mountainbikeroute. En wat voor een! Naast wegfietsen, lenen de Kempen zich ook tot prachtig mountainbiken. De mountainbikeroute Herentals – Kasterlee loopt over de Kempense Heuvelrug, een prachtige groene strook met landduinen en bossen.

Verwacht je bij slecht weer aan heel wat modder en zand. Herentals – Kasterlee is opgedeeld in een blauwe, groene en rode lus langs respectievelijk Kasterlee, Lichtaart en Herentals. De rode lus is veruit de fysiek zwaarste route met korte opeenvolgende hellingen en zware modder- en zandstroken.

Voordeel aan deze route is zijn toegankelijkheid. Twee van de drie lussen krijgen zelf een kindvriendelijk label. Daarnaast is het een gevarieerde route met steile beklimmingen, bochtenwerk en smalle paadjes afgewisseld met een landelijke een bosrijke omgeving.

Praktisch:

  • Drie lussen: Kasterlee, 16km, Lichtaart 11km, Herentals 10 km
  • Afstand: 38,5 km
  • Bewegwijzerd met kleurbordjes
  • Heuvelachtig reliëf