Nog steeds in twijfel om te starten met fietsleasing? Don’t do! Dankzij het gunstig fiscaal regime maak je heel voordelig gebruik van jouw ultieme droomfiets. Bovendien heb je de kans om je leasefiets helemaal terug te verdienen, of beter zelfs, er geld aan te verdienen! Hoe dan? Enter: de belastingvrije fietsvergoeding. Een woon werkverkeer vergoeding kan dus wel degelijk heel interessant zijn. In deze blog leggen lees je hoe de (fiets)vork aan de steel zit!

 

Wat is een fietsvergoeding?

 

Een fietsvergoeding is letterlijk de vergoeding die een werkgever toekent aan zijn personeelsleden die hun woon-werkverkeer afhaspelen op de fiets. De fietsvergoeding wordt uitgekeerd per kilometer die je aflegt en wordt gezien als een gunst. Een werknemer kan dus zelf kiezen of hij zijn werknemer een fietsvergoeding uitkeert en ook voor welk bedrag hij dat doet.

Bij de toekenning van een fietsvergoeding, kijkt men niet naar het type fiets dat je gebruikt om het woon-werkverkeer af te leggen. Dit kan dus over een racefiets, mountainbike, stadsfiets of een e-bike of speed pedelec gaan.

 

Vrijgesteld van belasting

 

Zoals hierboven vermeld, kiest de werkgever zélf welk bedrag hij uitbetaald per kilometer. Het maximaal bedrag dat een werknemer kan krijgen bedraagt 0,24 euro per afgelegde km. Vanaf 2023 verhoogt dit naar 0,25 euro per afgelegde kilometer in het woon werkverkeer.

 

Het bijkomende goede nieuws? Dit bedrag kan jaarlijks worden geïndexeerd en deze fietsvergoeding staat vrij van belastingen. Zolang het bedrag van de kilometervergoeding niet meer is dan het maximaal bedrag (2022: 0,24 EUR, 2023: 0,25 EUR), dient er geen belasting op betaald te worden.

 

Ook bij het combineren van de fiets met het openbaar vervoer, kom je in aanmerking voor een woon werkverkeer vergoeding. Je kan (logischerwijs) enkel aanspraak maken op een fietsvergoeding voor het traject dat effectief wordt afgelegd met de fiets tussen de woonplaats en het treinstation of bushalte.

 

Verdien je leasefiets terug

 

Een snelle rekensom leert ons dat je dankzij je fietsvergoeding al heel snel het leasebedrag van je fiets kan terugverdiend hebben. Gesteld dat je voor 220 dagen telkens 25 kilometer aflegt (heen en terug) van en naar het werk, mag je 1320 euro bijschrijven op je rekening (220 x 25 x 0,24). Doe dit drie jaar lang en je hebt al een heel mooi bedrag van je leasefiets terug verdiend of zelfs winst gemaakt op je fiets dankzij de belastingsvrije fietsvergoeding.

 

Hoe kan ik ten slotte bijhouden hoeveel kilometer ik reeds gereden heb hoor ik je denken? Geen nood, heel wat bedrijven kiezen voor een digitale registratie gekoppeld aan een elektronische toegangscontrole of een fietskalender.