Vive le vélo! Sinds 2020 sprongen we allemaal massaal op de fiets. Ook als vervoersmiddel voor het woon-werk verkeer is de fiets een zeer valabele optie! In deze blog sommen we 4 voordelen op die jouw laatste twijfels over de fiets volledig weg werken.

 

1. Wordt betaald om te fietsen
 

   Wordt betaald om te fietsen

Ten eerste bespaar je met fietsen naar het werk heel wat geld. Pendelen met de auto is almaar duurder: de steeds stijgende brandstofprijzen, onderhoud van je wagen, verzekeringen, taksen,.. Noem maar op! Daarnaast levert fietsen naar het werk ook gewoon een aardig zakcentje in valuta op. Je werkgever kan immers een fietsvergoeding tot 0,24 euro voorzien per gereden kilometer. Je kan met andere woorden niet alleen zo goed als gratis met jouw droomfiets rijden, je verdient er zelfs nog iets aan!

 

2. Gratis work out dankzij de fiets

Getraind of ongetraind persoon, naar het werk fietsen is altijd een goede workout. Wist je dat je bij een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur ongeveer 280 calorieën verbrandt? Indien je het tempo opdrijft of de wind in je nadeel blaast, kan dit zelfs oplopen naar 500 calorieën en meer in een fietstocht van een uur. Ten slotte heeft fietsen een aantoonbaar positief fysiologisch effect op stress en depressie. Als je fietst maak je immers de hormonen endorfine en serotine aan, dezelfde hormonen die verwerkt zijn in antidepressiva. Alleen bekom je dit dankzij de fiets op een natuurlijk effect. Dankzij de fiets voel je je dus goed in je vel!

 

3. Zeg vaarwel tegen fileprobleem

Tijdens de corona epidemie viel het allemaal nog wel mee, maar vandaag merk je dat het fileprobleem verre van verleden tijd is. Zeker indien je bestemming Antwerpen, Brussel, Leuven of Gent is, kan stilstaand verkeer wel eens een probleem zijn. Je woonwerk verkeer afhaspelen op de fiets is dan ook het gedroomde alternatief om van dit alles af te zijn. Bijkomend voordeel: met de fiets ben je vaker op tijd en begint je dag dan ook zonder zenuwen. Onderzoek bij werknemers toont immers aan dat wie kiest voor de fiets 50% minder stress ervaart. Met de fiets heb jij het allemaal zelf in de hand, wat het grootste gevoel van vrijheid geeft. Dat vertaalt zich ook in het ziekteverzuim. Het gemiddeld aantal dagen afwezigheid daalt bij fietsers meteen van 8,7 dagen naar 7,4 dagen per jaar.

 

4. Fiets is de toekomst
 

 Fiets is de toekomst

Je auto inruilen voor de fiets? Je bent heus niet de enige. De elektrische fiets zit in de lift en voor de langere afstanden zijn er de speed pedelecs. Ook zal de fiets de volgende jaren steeds belangrijker worden als vervoersmiddel. Zo legt de Duitse mobiliteisgoeroe Lukas Neckermann uit in “The Mobility Revolution”. Neckermann ziet dat naast autodeelsystemen, elektrische vliegtuigen en zelfrijdende wagens ook de fiets een prominente plaats heeft in de stad van de toekomst. Fietsen nemen maar een fractie van de ruimte in, zijn wendbaar en verhogen de levenskwaliteit van werknemers.