De laatste jaren zijn elektrische mountainbikes steeds populairder geworden. Dit type fiets biedt dezelfde off-road prestaties als een traditionele mountainbike, maar met de toevoeging van een elektrische motor die extra ondersteuning biedt tijdens het fietsen. In dit artikel zullen we ingaan op de voordelen van elektrische mountainbikes en waar u op moet letten bij het kiezen van een model.

 

Elektrische mountainbikes vs traditonele mountainbikes

 

Voordelen van een elektrische mountainbike

 

Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische mountainbike is de extra ondersteuning die de motor biedt. Dit maakt het gemakkelijker om steile hellingen te beklimmen en lange afstanden af te leggen zonder dat u zich overbelast voelt. Bovendien kunt u met een elektrische mountainbike sneller rijden dan met een traditionele mountainbike, wat uw fietservaring nog leuker maakt.

 

Een ander voordeel van elektrische mountainbikes is dat ze geschikt zijn voor verschillende niveaus van fysieke conditie. Als u een beginner bent of als u fysieke beperkingen heeft, kan een elektrische mountainbike u helpen om op een comfortabele en veilige manier te fietsen. Aan de andere kant, als u een ervaren mountainbiker bent, kan de extra ondersteuning u helpen om uw rijvaardigheid te verbeteren en een moeilijker terrein te trotseren.

 

Waar u op moet letten bij het kiezen van een elektrische mountainbike

 

Bij het kiezen van een elektrische mountainbike zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Hieronder volgen enkele belangrijke overwegingen:

 

1. Type motor

Er zijn twee soorten motoren op elektrische mountainbikes: middenmotoren en naafmotoren. Een middenmotor is geplaatst in het midden van het frame, terwijl een naafmotor zich in het wiel bevindt. Over het algemeen worden middenmotoren als beter beschouwd omdat ze een betere gewichtsverdeling hebben en de fiets stabieler maken. Naafmotoren zijn echter stiller en gemakkelijker te onderhouden.

 

2. Batterijduur

De batterijduur van een elektrische mountainbike is belangrijk omdat deze bepaalt hoe ver u kunt fietsen voordat de batterij moet worden opgeladen. De meeste elektrische mountainbikes hebben een actieradius die ligt tussen de 50 en 100 kilometer, afhankelijk van het model en de omstandigheden. Als u van plan bent lange afstanden af te leggen of heuvelachtige gebieden te verkennen, kiest u misschien een fiets met een grotere batterijcapaciteit.

Daarnaast speelt ook uw eigen conditie een rol in de keuze voor de batterijcapaciteit, hoe beter uw conditie hoe minder ondersteuning u zal nodig hebben en des te meer batterijcapaciteit je zal overhouden.

 

3. Gewicht

Een elektrische mountainbike is over het algemeen zwaarder dan een traditionele mountainbike vanwege de toevoeging van de motor en de batterij. Dit kan van invloed zijn op uw rijprestaties, vooral als u van plan bent om technische of steile terreinen te berijden. In dat geval kies je best een fiets die toch nog licht genoeg is om goed te kunnen manoeuvreren.

 

4. Type terrein

Het type terrein waarop u van plan bent te rijden, is ook belangrijk bij het kiezen van een elektrische mountainbike. Als u van plan bent om op technisch terrein te rijden, wilt u misschien een fiets met een sterke motor en veel veerweg. Als u van plan bent om lange afstanden af te leggen op vlakke of heuvelachtige terreinen, wilt u misschien een fiets met een grotere batterijcapaciteit en een comfortabelere zitpositie.

 

5. Prijs

De prijs van een elektrische mountainbike kan sterk variëren, afhankelijk van het model, de functies en de merknaam. Over het algemeen kunt u verwachten dat u meer betaalt voor een fiets met meer geavanceerde functies en betere componenten. Het is belangrijk om een fiets te kiezen die past bij uw budget en rijbehoeften.

 

Elektrische mountainbike

 

Top elektrische mountainbikes

 

Er zijn veel verschillende merken en modellen van elektrische mountainbikes op de markt, elk met hun eigen unieke functies en specificaties. Hier zijn enkele van de topmodellen die momenteel beschikbaar zijn:

 

1. Specialized Turbo Levo

De Specialized Turbo Levo is een van de meest populaire elektrische mountainbikes op de markt. Met deze e-MTB biedt specialized het meest geavanceerde E-MTB frame, motor en batterijtechnologie voor zoveel mogelijk rijders aan. Ze hebben hun bekende en geavanceerde M5 aluminium frame en de soepelste en krachtigste motor op de markt genomen en deze gecombineerd met de meest waardevolle aandrijf-, suspension- en remcomponenten die beschikbaar zijn. Het resultaat is een fiets die duurdere E-MTB’s laat blozen.

 

Specialized turbo levo

Source: https://www.specialized.com/nl/nl/turbo-levo/p/170520?color=273802-170520

 

2. Trek Powerfly

De Trek Powerfly is een andere populaire elektrische mountainbike die bekend staat om zijn robuuste constructie en uitstekende prestaties. De modellen zijn uitgerust met een sterke Bosch Performance CX middenmotor en trailtechniek, waardoor het geschikt is voor de zwaardere en technische terreinen.

 

Trek powerfly

Source: https://www.trekbikes.com/be/nl_BE/powerfly/

 

3. Giant Trance X E+

Sneller klimmen, langere rondjes en meer singletrack-plezier op elk gewenst moment. Geef jezelf de vrijheid om je trail-avonturen verder uit te breiden met deze krachtige en soepel rijdende e-mountainbike. Uitgerust met de  nieuwe krachtige SyncDrive Pro motor die tot wel 85 Nm koppel levert en 400 procent instelbare ondersteuning heeft. De lichtgewicht en duurzame ALUXX SL aluminium frameset heeft een veerweg van 140 mm achter (met 150 mm vooraan) en een Flip Chip waarmee je de framegeometrie kunt aanpassen. Het EnergyPak Smart 750-batterijsysteem vergroot het bereik met maximaal 20 procent ten opzichte van een 625 Wh accu.

 

Giant trance x e

Source: https://www.giant-bicycles.com/be/bikes-trance-x-eplus

 

Conclusie

 

Elektrische mountainbikes zijn een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar extra ondersteuning tijdens het off-road rijden. Met de toevoeging van een elektrische motor kunt u steile hellingen beklimmen en langere afstanden afleggen zonder dat u zich overbelast voelt. Bij het kiezen van een elektrische mountainbike is het des te meer belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de type motor, batterijduur, gewicht, vering en prijs.

 

Er zijn veel verschillende merken en modellen van elektrische mountainbikes op de markt, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Het is een goed idee om verschillende fietsen uit te proberen voordat u een beslissing neemt. De dichtstbijzijnde dealer kan u vinden via onze dealerlocator. Zo kunt u ervaren hoe de fiets rijdt en of hij aan uw verwachtingen voldoet.

 

Als u geïnteresseerd bent in het leasen van een elektrische mountainbike, kan u voor de berekeningen en impact ervan op uw loon al zelf eens een berekening maken via onze online calculator.

 

6 zaken die jij wil weten vooraleer je start met fietsleasing